1. maj

nasa_deca   Sve je o Prvom maju napisano i sve se zna. Samo su razne interpretacije u raznim istorijskim okolnostima. Nastao kao dan prkosa i čuvanja uspomene na prvu pobunu radnika koji su to platili svojim životima, postao je simbol radničkog otpora i borbe za radnička prava. I svuda su ga u svetu proslavljali i obeležavali oni koji su se borili za bolji svet – svet bez kapitalizma.

« 1 of 4 »

   No, Prvi maj je praznik koji je stalno gubio svoj prvobitni smisao. Njegovu simboliku su najpre pokušali obesmisliti partijske birokrate koji su ga, udaljavajući od ciljeva revolucije, pretvarile u praznik rada, umesto radničke klase. Potom su mu, umesto borbenog , davali svečarski karakter, da bi na kraju postao praznik malogradana. Svetska internacionala malogradana je odneli pobedu, pretvarajući ga u izlete, krkanluke, turističke ture i sl.

   Radnici su uvek imali neku crkavicu kako bi obeležili taj dana, makar i uz te krkanluke. Danas je sve više nekada žuljevitih u umiornih ruku koji nemaju mogućnost da praznik obleže ni uz dernek, rakiju, pivo, pečenje… Njima je to dan kao i svaki drugi.

   Oni koji pokušavaju da ožive proslavu Prvog maja u Srbiji sa svojih “borbenim” manifestacijama, za sada, deluju neozbiljno. Drugi, poput režimskih sindikata i plaćeničkih partija su na starom zadatku zatomljavanja socijalnog bunta i sprečavanja pojave i razvoja ozbiljnije klasne borbe.

   Postavlja se onda jedino moguće pitanje – treba li proslavljati Prvi maj u Srbiji jer je izgubio svoj prvobitni značaj?

   Da, treba, ali samo na način koji on to zaslužuje. Prvi maj nije jedan dan. On je uvek tamo gde je i klasna borba radništva, gde se oseća “radnička duša” i to kroz klasni sukob na ulici, štrajku, demonstracijama i oružanoj borbi sa ciljem rušenja osnova kapitalističkog poretka. Sve ostalo je falš, imitacija imitacije i reformistički brlog u službi vladajuce klase.

   Dok je u Srbiji milion nezaposlenih i dvesta hiljada gladne dece, a banda kapitalistička povećava apetite, slaviće se Prvi maj od onih koji neće da ustuknu i koji će jačati otpor kapitalizmu. Od onih koji jasno poručuju:

Nece naša deca živeti u miru i siromaštvu, a vaša u bogatstvu i obesti!

1_maj_radnicko_okupljanje