9. maj, Dan pobede nad fašizmom

pobeda_fasizam_01   Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Od dana kapitulacije nacističke Nemačke, 9. maj se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta. Samo se u našoj Srbiji, koja je toliko stradala od fašizma, taj dana pominje samo usput, kao da se stidimo što smo bili antifašisti. Ustvari više i ne znamo da li smo bili na strani fašizma ili antifašizma, jer se pišu neke nove istorije – oni koji su pali u borbi protiv fašizma se zaboravljaju, njihovi spomenici uklanjaju i ruše, a oni koji su bili na strani fašizma se aboliraju i čak proglašavaju antifašistima, iako znamo da je to laž.

   No neko ce u današnjoj bedi, propadanju naroda i borbi za preživljavanje reći – koga više interesuje obeležavanje nekih datuma iz istorije?

   Ima to smisla i te kako ima.

   Fašizam je pobeden tokom Drugog svetskog rata, ali on nije nestao. Dobio je u nekim drugim istorijskim okolnostima novu formu i ponovo jača širom Evrope. Jača, jer je to odgovor jednog sveta prošlosti koji se žilavo bori da ne ode sa istorijske scene. Javlja se fašizam da bi se odbranili temelji kapitalističkog sveta koji se drmaju pod udarom sopstvene krize. I taj moderni fašizam može ponovo posejati zlo koje će gurnuti svet u još veca stradanja. A vec je krenuo tim putem.

  Srbija je danas na raskrsnici. Već je spremna da ne zaostane za fašizacijom Evrope i pokaže da i ona ima svoje fašiste koji ni po čemu ne zaostaju za ostalima. I ta razlika izmedu fašistickih stranaka i grupa i ostalih “narodnih” i “demokratskih” je sve manja. No Srbija je imala i ima svoje antifašiste . Oni dobro znaju da je borba protiv fašizma neodvojiva od borbe protiv kapitalizma.

  Antifašisti Srbije jasno poručuju :

  Ko se ne bori protiv kapitalizma nek ćuti o fašizmu.

  Antifašisti Srbije pozivaju soiromašne i obespravljene da im se pridruže u zajedničkoj borbi.

  Primeri palih boraca za slobodu Srbije i Jugoslavije neće nikada uspeti da izbrišu iz sećanja naših naroda, a nama će biti samo podsticaj i ljudska obaveza da se suprotstavimo nadolazećem fašizmu.

NEĆE PROĆI! SMRT FAŠIZMU!