AGITPROP – novembar 2012

agit_antifa_bih_1 agit_antifa_bih_2 agit_antifa_bih_4 

 Antifašistkinje i antifašisti Bosne i Hercegovine organizovali su niz uličnih akcija povodom obilježavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

   U Banjoj Luci, Mostaru i Prijedoru antifašisti su prekrečili desetke fašističkih simbola i poruka mržnje, a u sva četiri grada polijepljeni su plakati sa porukom "Fašizam ubija".

   "Ovim uličnim akcijama želimo još jednom upozoriti građane BiH na svu pogubnost fašističkih ideja i prakse, na opasnost od njihove rehabilitacije i sramotnog istorijskog revizionizma. U mnogim gradovima, u oba entiteta, ulicama su data imena ratnih zločinaca, fašističkih saradnika i na taj način je odaslana jasna poruka kakvom društvenom modelu naginju nacionalističke elite.

   Dodajmo ovome i permanentnu ekonomsku krizu te krizu sistema vrijednosti, masovnu nezaposlenost i opštu besperspektivnost i postat će nam puno jasnije zašto ideje ekstremnog nacionalizma i neonacizma imaju utjicaja na izvjestan broj mladih ljudi", istakli su antifašisti.