Antifašistički marš

smrt-fasizmu   Aktivisti i aktivistkinje Partije rada su  7. oktobra 2007. godine, organizovano učestvovali na antifašističkom skupu u Novom Sadu. Ovaj skup, kome je prisustvovalo par hiljada građana, bio je organizovan u znak protesta protiv najavljenog neonacističkog okupljanja.

  Nastupajući zajedno sa drugim levičarskim grupama, okupljenim oko Socijalnog fronta, Partija rada je iskoristila priliku da ukaže na imperijalističku prirodu fašizma, na njegovu ulogu u održavanju kapitalističkog sistema, i na revolucionarni sadržaj antifašističke borbe. Stoga su na antifašističkom maršu bile istaknute zajedničke parole: “Neće proći!”, “Ko neće da se bori protiv kapitalizma, neka ćuti o fašizmu” i “Smrt fašizmu! Smrt privatizaciji!”.

   Tokom skupa je došlo do sukoba između kolone antifašista i grupe neonacista. Posle nacističkog salutiranja i drugih provokacija, došlo je do uza samnog gađanja kamenicama, a od antifašističkog gneva neonaciste je zaštitila policija, koja ih je na kraju pohapsila.

   Skup je završen odavanjem pošte žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu. Borbeno držanje aktivista Partije rada i drugih radikalnih levičara na antifašističkom maršu, predstavljalo je živ doprinos uspomeni na herojsku borbu jugoslovenskih partizana protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata.

mars-ns-okt07-01 mars-ns-okt07-02 mars-ns-okt07-03 mars-ns-okt07-05