BiH koja to nije

partizani07  U BiH se, barem u tzv. Federaciji, na sav glas označava dan državnosti, čak i od onih koji ne zaslužuju da stanu ispod zastave te države, već pred neki narodni sud. Označava se državnost koja to i nije, nego „nešto“. „Nešto“ nedefinisano, nedorečeno, podaničko. „Nešto“ koje funkcioniše samo u bestijalnoj pljački naroda, i „nešto“ što se pretvara u sve zamršeniji čvor opštih protvrečnosti nekih širih odnosa. „Nešto“ što nagovještava da se polako pretvara u tačku budućih sukoba svih tih imperijalnih interesa. 

  Zašto? Zašto opet Bosna? Zar nije dovoljno platila desetinama hiljada izbjeglih, bez svog doma zauvijek. Zar nije platila desetinama hiljada mrtvih čije se kosti i dan danas nalaze širom njene divlje ljepote, pomiješani sa razasutim minama koje ne daju kročiti, da se ljudskom stopom valjda ne naruši ta njena divlja ljepota.

  Bosanski narod je gladan, podijeljen i ponižen, ali i sve tiši. Poslije svog juriša na vlast, misleći da time rješava sve svoje probleme, odjednom je utihio. Uplašen pred silom koja mu je zaprijetila. Uplašen usled svoje neorganizovanosti i nemoći da postavi ciljeve svoje pobune.

  Međutim, nisu prekinuti procesi koji taj isti bosanski narod sve više tjera u beznađe, ali i otpor. Naprotiv, oni su se pojačali. Sve je više osionosti, kako od lokalnih moćnika, religijskih napasnika, pa sve do političara koji imaju zaleđinu u represivnom aparatu i sili imperijalista. Nikada nije bosanski narod bio tako razapet na više strana kao danas – od nacionalnih, religijskih, međureligijskih do klasnih, nadasve klasnih podjela.

  U BiH još nije ojačao revolucionarni subjekat koji bi svojom snagom i borbom poveo bosanske mase u suprotstavljanju sadašnjem podaničkom, korumpiranom i pljačkaškom nazovi sistemu. Koji bi poveo bosanske mase da svojom borbom pokažu kako se naizgled i u nemogućim uslovima osvaja sloboda i neki novi život. Isto ono što su radile bosanke mase tokom NOB-a. Nema tu velike razlike.

  No, bosanske mase moraju prvo da se na svakom koraku obračunavaju sa sopstvenim nacionalizmom i religijskom zatucanošću. I tada će biti spremne za mnogo veću bitku – bitku protiv imperijalističkog ropstva i diktature kapitala, koji upravo podstiču sve te podjele u BiH. Bitku ne samo za jedinstvo BiH, nego bitku i za jedinstvo svih balkanskih naroda u otporu svim imperijalistima.

  Balkanskim pokretom otpora!