Stav PR – Glasanje na ulici

sastanak-2016-02  Svaka dilema oko izlaska na izbore u uslovima diktature kapitala je lažna. Lažna, jer to nisu izbori u interesu širih masa, niti se njima menja suština samog sistema. To su izbori koji služe da bi se učvrstila ta ista diktautra. I zato je duboko istinit slogan: Tvoj glas pomaže diktaturi kapitala!

  Učešće na izborima u uslovima diktatute kapitala nije samo političko pitanje i pitanje tzv. građanskih prava, već i etičko pitanje. Izlazak na izbore u tim uslovima i glasanje je izraz ne samo neznanja nego i dubokog nepoštovanja samog sebe i svoje ljudskosti.

  Zagovor nekih da treba učestvovati na izborima kao jednog od sredstava političke borbe i korišćenje tih sredstava da se ne bi prepustila politička arena klasnom neprijatelju je najčešće izraz političkog licemerja i pravdanja kapitulacije pred tim neprijateljem.

  Pozivanje na bojkot izbora ne rešava suštinski ništa ako taj poziv nije ujedno i poziv na opstrukciju, odnosno suprotstavljanje izborima i na aktivniju borbu za rušenje sistema diktature kapitala.

  Za sve one kojima je cilj rušenje samog sistema i promena ovih neljudskih i ponižavajućih uslova življenja izbori mogu biti samo prilika za aktivniji nastup protiv samog sistema. Uništenje simbola klasnog neprijatelja, njegovog propagandnog materijala, povećanje broja štrajkova, protesta, blokada i izlazaka na ulice za vreme izbora način je da se obesmišljavaju ti lažni oblici političkog angažovanja i navodnih prava, ali i da se potkopava sam sistem.

  Od učestalosti napada na sistem u raznim oblicima tokom osptrukcije izbora, mase i pojedinci jačaju svoju klasnu svest kako bi znali da vode i mnogo ozbiljnije klasne sukobe.

  Tek sa rušenjem sistema diktature kapitala stvaraju se novi uslovi gde će se čuti glas najširih narodnih masa, da oblici direktne demokratije progovore svom silinom. Da se ne čuje samo glas naroda, nego da se i ne može odlučivati izvan tog obavezujućeg glasa. 

  PR će pojačati svoje aktivnosti na opstrukciji svih izbora u uslovima diktature kapitala.

  "Demokratska republika je najbolja moguća politička ljuštura kapitalizma, i zato kapital, zavladavši tom najboljom ljušturom, zasniva svoju vlast tako solidno, tako sigurno, da nikakva smena ličnosti, ni ustanova, ni partija buržoaskodemokratske republike ne potresa tu vlast." – V.I.Lenjin, Država i revolucija

  Glasaj na ulici!