Ima li te Bosno!

pokrenuti-se  Negdje s kraja zime i naznakom proljeća, kao neki znak, progovorile su bosanske mase svom silinom. I pokazale su šta misle o sistemu koji ih svakodnevno pritiska sa svom svitom tih političara, ratnim profterima, korupcionašima, obijesnim – lopovima. I gorjelo je, dobro je gorjelo.A onda je sve stalo. Uspjeli su oni koji znaju kako se vlada da to kanališu u neke jalove forme poput tzv. plenuma. Negdje se izgubila ta silna energija. Znamo već i zašto. Znamo da nije bilo snage koja će povesti te pobunjene mase.

  No, uslovi se nisu promijenili, čak su i gori. Imperijalisti ponovo grakću, dajući do znanja ko ima pravo na Bosnu. Dok ruski imperijalisti gledaju sa svojim poslušnicim da je rascijepe, američki da je pretvore u svoj vojni poligon, a neki treći pokušavaju da se uguraju svojom unitarizacijom za svoje male imperijalne interese. Postoje i oni koji hoće da je podvrgnu nekim ”zakonima” koji su suprotni ne samo interesima naroda BiH, nego samoj civilizaciji – i zapadnoj i istočnoj i svakoj ljudskoj. I svi oni su zlo, opasno zlo za narod BiH. Oni svojim postojanjem i opstajanjem samo ubrzavaju veće zlo koje se može ponovo nadviti nad BiH.

  Predstojeći izbori su poseban test za bosanske mase. Izalazak na izbore je izdaja pobune masa u BiH . Izalazak na izbore je u službi kolonizator a i porobljivača BIH, onih koji bi da je dijele ili da uređuju po aršinima sopstvenih pljačkaških interesa bilo da se oni sprovode u ime “srpstva i hrvatstva, zapadnih vrijednosti i EU, ili očuvanja bošnjačkog i muslimanskog identiteta“. Sve to oni čine radi služenja okupatoru – vojnom i finansijskom, jer znaju da zavise samo od njihove volje. Sve je to i radi očuvanja fotelja i pljačkaških interesa bande političara. Zato jedni u predizbornoj kampanji u BiH pozivaju u pomoć Tita i boga zajedno, drugi evropski život i da su zapadni imperijalisti baš njih odabrali da “usreće BiH”, treći igraju na religijska osjećanja masa, četvrti nacionalističkom retorikom…

  A gdje su tu predstavnici onih koji su izašli na ulice, da pale i ruše sistem? Gdje je tu bosanska mladost koja je progovorila svom silinom. Njih nema! Nema ni njihovih predstavnika. I ne treba da ih bude. Njih treba da bude u nekim drugim pričama. I nek se spremaju za put bez povratka, ako im je stalo do Bosne. A i ne mora do Bosne, ali mora do sopstvenog života. Da budu slobodni ljudi. I da žive! Da mogu da žive!

ZAPIS O ZEMLJI
Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti
A zapitan odgovor njemu hitan tad dade:
Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna

Mak Dizdar