Kulise su postavljene

  Sve pripreme za rasplamsavanje Trećeg svjetskog rata su u završnoj fazi. Taj rat je već prešao iz faze niskog intenziteta u fazi trgovinskih ratova i masovnih vojnih vježbi sa povremenim izolovanim konfliktima. Čeka se samo “istorijski okidač”. Da li će to biti veliki potres na finansijskom tržištu ili neki drugi događaj, manje je bitno. Ostavimo to budućim istoričarama iIi “generalima nakon bitke”, da se bave time, ako im uopšte bude data ta mogućnost.

  Treba naglasati da je nervoza među “manjim igračima” sve veća, gledajući da u poslednjem trenutku odaberu stranu među velikim imperijalnim savezema koji bi ,po njihovom računu,  bili pobednici u tom opštem sukobu.

  Ko su ti glavni “igrači” na toj pozornici opšteg svjetskog sukoba?

  To su prije svega “globaščici”, nadnacionalna finansijska elita koja upravlja tokovima kapitala na globalnom nivou. Oni su zainteresovani za poraz sadašnjeg oblika kapitalizma, za poraz svih imeprijalnih sila koje im “kvare planove” za uspostavljanjem globalnog totalitarnog poretka. Uspostavljanjem poretka kao do krajnjih granica izvedene neoliberalne fašističke diktature. No ti se “igrači” direktno ne pojavljuju na pozornici tog opšteg sukoba.

  Na njoj su tri glavna “igrača”, tri glavne imperijalne sile.

  Prije svega su to SAD, još uvijek najmoćnija vojna i ekonomska sila, koja se nalazi u periodu  slabljnja svoje globalne moći. Trenutne okolnosti im nameću gubitak monopola nad energetskim resursima i nad potpunom kontrolom finasijskih tokova. U takvim okolnostima  SAD nužno mora pribjeći oprobanom receptu u jačanju svoje moći, da preko trgovinskih ratova i opštih ratnih sukoba prevladavaju krizu i profitiraju. Osnovni cilj u tome je – ne dozvoliti formiranje suprotnog jačeg imperijalnog saveza. Iz tog razloga će sve činiti da izazove raskol ,pa čak i sukobe, među glavnim protivnicima Rusijom, Kinom i “nezavisnom EU„ , bolje reći Nemačkom . Za to im je svakako pogodna podeljena okupirana Ervopa, da je guraju u sukobe sa Rusijom, proizvodeći sve više žarišta na njenim granicama u pokušaju destabilizacije Rusije. Bez poraza Rusije, nemoguće je da SAD vodi rat protiv KIne, glavnog njenog protivnika u XXI vijeku.

  Tu je svakako i Rusija. Cilj ruskog imperijalizma je učvrstiti svoje pozicije preko militarizacije, braneći ključne tačke za opstanak imperije. Ruski imperijalisti su primorani ući u što čvršći strateški savez sa kineskim imperijalistima i ostalim regionalnim silama kako bi porazili zapadne imperijaliste. U tu svrhu ruski imperijalisti pokušavaju odbaciti nasrtaje zapadnog imperijalizma, agresivnim “klinovima” u njihove sfere uticaja, prije svega pokušajima “oslobađanje” Evrope od okupacije SAD i njenog vezivanja za sebe.

  Na kraju su kineski imperijalisti –  “čekalice”, za koje vrijeme trenutno radi. Kineski imperijalisti u suštini čekaju ishod na relaciji sukoba SAD i Rusije, izbjegavajući “prvu liniju fronta”, kako bi se pojavili kao jedina globalna sila. Njihov pohod na osvajanju svijeta je sada ekonomske prirode, prije nego što budu u stanju da imperija i vojno pokaže svoju snagu.

  No, pošto je imperijlaistima “u prirodi” da prave trenutne saveze, pa ih onda ruše i udružuju se sa protivnicima, sve je moguće očekivati u njihovim odnosima prije nego “pijesak potpuno iscuri” i svi budemo uvučeni u taj veliki istorijski mlin koji će da melje i melje.

  Međutim, sva ova analiza i ta predstva na svjetskoj pozornici su samo jedna slika iz tog prvog čina, kada se ne vide ti glavni igrači koji dižu i spuštaju sve te kulise svjetske pozornice i određuju koliko predstava traje. A to su istorijski procesi kao posljedica izraza ubrzanog tehnološkog razvoja i borbe klasnih snaga. To je često nedediljvo, prije svega zbog potpune kontrole informacija koje imaju vladajuće klase, umišljene u svojoj neprolaznosti.

  Naš stav je i da oni neće otići sa svjetske pozornice dok ne pokušaju da uspostave fašistički poredak neoliberalne diktature, pa čak i sukobima sa nesagledevim posljedicama.

  Naš stav je da spas čovječanstva od velikih razaranja i čak uništenja zavisi od rasta otpora svijetu kapitala na svakoj tački ove planete, sve do trenutka kada imperijalni sistemi ne budu u stanju da vode opšti globalni rat sa svojim ciljevima, već se budu urušavali unutrašnjim protivrječnostima, odnosno talasima pobuna i revolucija.

  Naš stav je da upravo prisustvujemo ponovo velikom istorijskom rušenju svih tih kulisa, kako od nemogućnosti obuzdavanja suprotnosti, tako od pokrenutog talasa masa svijeta koje ne žele da žive u svijetu po sadašnjim pravilima. I da će se morati na kraju pokazati kolika je jad i bijeda tih svjetskih moćnika,  tih “tigrova od papira” koje drže čitav svijet za taoce njihove pohlepe. I da nas istorija uči da oni nužno moraju završiti pred streljačkim vodovima posle zagarantovanih prava na “nepristrasno suđenje” ili “primitivnim“ javnim egzekucijma na preljepo uređenim i popločanim trgovima.

  Naš stav je i da na prostorima Balkana treba razviti opštenarodni pokret koji će se silom suprotstaviti planovima i interesima ovih “glavnih igrača”. Pokreta koji će braniti slobodu i život  balkanskih naroda. Pokreta koji će braniti balkanske narode od najezde tih “besplatnih marketa smrti” i voditi borbu protiv njihovh domaćih slugu.

  Naša stav je da nam je na Balkanu trenutni  interes  pre svega poraz zapadnog imperijalizma na globalnm planu, jer je to uvod u poraz ruskog i kineskog imperijalizma. Da nam je u interesu borba portiv NATO okupatora i svih drugih imperijalista koji bi pokuašali doći da ga tu zamijene.

  Razvijajmo svijest u masama o potrebi borbe za slobodu od imperijalista i njihovih domaćih slugu!

  Smrt kapitalizmu – sloboda narodima!

  Balkanskim pokretom optora!