NATO okupacija

nato_01  NATO pakt je stvoren kao vojna sila zapadnih imperijalista radi suzbijanja uticaja tadašnjeg SSSR-a i ostalih socijalističkih zemalja na Evropu i ostali dio svijeta. I tada je to izgledalo logično da zapadni imperijalisti , ukoliko hoće da spriječe poraz kapitalizma, moraju imati silu koja će parirati toj “komunističkoj opasnosti”. U tom Hladnom ratu, zapadni imperijalizam je odnio pobjedu što je rezultiralo raspadom SSSR-a i promjenom društvenih odnosa u mnogim zemljama tzv. realnog socijalizma. Objavljena je “pobjeda nad komunizmom”. Tada su se čak čuli i glasovi o potrebi da se rasformira NATO pakt , odnosno da se njegove baze izmjeste iz Evrope. No, nije prošlo ni dvadeset godina od rušenja Berlinskog zida, a Evropa nije nikada više, kao sad, bila pod NATO čizmom. Nikad, kao sad, nije više bilo NATO baza po Evropi; nikada kao sad, nije više bilo oružja po Evropi; i nikada kao sad, nisu više vojnici evropskih država služili ovoj alijansi (kakvog li “neutralnog” naziva), za operacije po svijetu, pod okriljem UN ili mimo – ko to pitanje više i postavlja. Pojedini režimi se prosto utrkuju da budu u sastavu NATO-a. Podsjetimo se samo kako su tridesetih godina dvadesetog vijeka trčali pod Hitlerove skute, dok je fašizam gazio sve pred sobom. Drugi režimi su prosto primorani da uđu u sastav NATO-a, a niko ih i ne pita. Jednostavno im se saopšti kao i svim slugama. I balkanske zemlje su danas pod NATO okupacijom. Pojedine države su već stavljene pod okriljem NATO-a, dok drugi režimi s nestrpljenjem traže da budu primljeni, računajući da će tako sačuvati svoju cjelovitost kao BiH, Kosovo i Makedonija, odnosno svoju vlast kao režimi Srbije i Crne Gore. I taj proces je u završnoj fazi. 

  “Sila boga ne moli”, i pristajanje naroda na okupaciju se može donekle pravdati, jer su narodi spremni da dugo trpe okupaciju, dok ne iznjedre snagu koja se počne suprotstavljati okupatoru. Isto tako, treba uzeti u obzir i činjenicu da se NATO pojavio na ovim prostorima tek kad su bili ugroženi njegovi interesi, kao i to da nije bilo sile koja bi spriječila međusobno klanje jugoslovenskih naroda. Stoga se postavlja jednostavno pitanje – da li trpjeti okupaciju ili joj se suprotstaviti. Ta odluka je na svakom pojedincu, političkoj organizaciji, samim narodima. Kvislinga i sluga okupatora je uvijek bilo i biće. I njihov zadatak je uvijek isti –da obavljaju najprljavije poslove za okupatora i obavljaće ih sve više i više, pa čak i krvavije. To je danas zadatak raznih vučića, tačija, josipovića, đukanovića i ostalih sluga…

  Odgovor na gore postavljeno pitanje se neće desiti odjednom, plebiscitarno, niti odlukom neke “narodne institucije”. Odgovor će pokrenuti, (kako li je to uvijek isto), najbolji predstavnici balkanskih naorda, koji će dići svoj glas protiv okupatora i njihovih sluga. Oni će znati kako treba “razgovarati” sa njim. Isto onako kako se i oni ponašaju prema narodima svijeta. Isto onako kako sluge okupatora gledaju na “svoj narod”. Znači jezikom sile, ali i snagom uvjerenja da se istinski boriš za slobodu i socijalnu pravdu.

  Propaganda protiv NATO okupatora je osnovni zadatak svih tzv. lijevih organizacija. I ne samo propaganda, nego i praktične aktivnosti na rušenju marionetskih režima, jer se time slabi sila samog okupatora. Ko ne sprovodi aktivnu propagandu protiv NATO okupatora i njihovih slugu sa jasnim ciljem uništenja tih režima, ne može se nazvati ljevičarem; a ko pokušava pregovarati ili učestvovati po pravilima sistema diktature kapitala je najgora ološ, koju treba nemilosordno odstraniti iz svakog oblika narodnog otpora.

  Davno je rečeno da je istorija učiteljica života. Istorija nas tako uči da nijedna okupacija ne nosi dobro ni jednom narodu. A ovdje se ne radi samo o okupatorima koji su tu da šire i brane interese “slobodnog svijeta”. Ovdje se radi o terorističkoj organizaciji. NATO je teroristička vojna organizacija zapadnog imperijalizma. To bi bila najkraća definicija te “alijanse” , koja se da izvući iz njene prakse po svijetu, sa masovnim bombardovanjima, razaranjima i ubijanjem civila, radi ostvaranja puta krupnom kapitalu za pljačku naroda svijeta. Stoga je suprotstavljanje okupatoru i terorističkoj organizaciji, kao i njihovim sluganskim režimima, najviši čin koji svaki slobodoumni čovjek sebi može postaviti.

  A oni koji misle da dovijeka mogu u ime krupnog kapitala pod zaštitom NATO čizme gaziti po “svom narodu” treba da uzmu malo u ruke udžbenike istorije i spozanju da su svi kvislinzsi završili ispred streljačko voda, a neki i na vješalima, ispravno ili naglavačke, mogu da biraju.

  Stvarajmo otpor marionetskim režimima na svakom mjestu i svakog trenutka!
  Stvarajmo otpor globalnoj diktaturi kapitala i NATO okupatoru! 
  Za balkanski pokret otpora!