Nema ko da predvodi nezadovoljne mase u njihovom buntu!

tuzla_protest_4   Nakon nekoliko decenija provedenih u bijedi, ratu i siromaštvu radne mase Bosne i Hercegovine konačno su ustale protiv ugnjetavanja i pridružile se milionima obespravljenih ljudi koji se širom svijeta bore za svoja prava. Poslije dugog perioda nekontrolisanog divljanja nacionalizma, koji su kapitalisti i ratni profiteri iskoristili za nesmetano pljačkanje nekada društvene imovine i lično bogaćenje, najšire mase su dovedene do siromaštva i bijede. Dok gomile nezaposlenih i mizerno plaćenih radnika skapavaju u bijedi, oni koji su se obogatili na opštoj nesreći brinu samo jednu brigu – kako uvecati svoj kapital.

   Običan Bošnjak, Srbin ili Hrvat danas podjednako teško živi. Ko je za to kriv? Za to su krivi svi oni paraziti, političari, hodže, popovi, bankari i kapitalisti, koji su bili prvi kada je trebalo gurnuti narode u međusobna klanja i zločine.

   Događaji u Tuzli, i u drugim djelovima BIH, pokazuju nam da je prošlo vrijeme kada su moćnici, zarad ispunjavanja svojih interesa i uz pomoć nacionalističke retorike, mogli da manipulišu ugnjetenim masama. Mase se dižu protiv sistema koji oni silom pokušavaju spasiti. Brutalnost koju je policija sprovela nad učesnicima protesta samo je dokaz koliko se vlast plaši gnijeva obespravljenih narodnih masa. Dosta je bilo njihovog nacionalističkog, fašističkog i pljačkaškog orgijanja! Konačno se u ljudima počela buditi klasna svijest, svijest o tome da je od podjele na nacije, mnogo važnija podjela na ugnjetače i ugnjetene, na kapitaliste i proletere.

   Stihijnost, neorganizovanost i naivnost masa u prvim danima bunta ne znači da nezadovoljne mase neće brzo savladati sve taktike klasne borbe. Problem nije u masama, jer one prednjače u klasnom otporu. Problem je u nedostatku revolucionarnog subjekta koji bi predvodio mase ka njihovom cilju. Taj nedostatak svakako mogu iskoristiti one snage koje bi pokušale da izvrše ponovnu manipulaciju nad narodnim masama, lažnim obećanjima i prikrivenim ciljevima. Ovi događaji predstavljaju veliku priliku za radnički i revolucionarni pokret da ojača svoje redove i da se približi masama. Svoju revolucionarnost, oni kojima su usta puna “revolucije”, moraju da pokažu na barikadama i u prvim redovima.

   Jedini put za uspješnu borbu i bolji život je put revolucije!

   Srušimo diktaturu kapitala!

   Naprijed u prve redove!