Solidarnost sa borbom kurdskog naroda za slobodu

rojava_01  U mnogim delovima Sirije, oružani sukobi traju više od dve godine. U ratu u Siriji je na jednoj strani Asadov režim sa podrškom Rusije, Kine i Irana, a sa druge strane su plaćenici poput Slobodne sirijske armije podržani od strane zapadnih imperijalista, Turske, S. Arabije i Katara. Treća sila ISIL, odnosno samoproglašena Islamska država, pojavila se kao snaga čije je stvaranje potpomagao zapadni imperijalizam s ciljem jačanja sopstvene pozicije, ali ISIL sada nastupa i samostalno, trenutno remeti mnoge imperijalne interese, a nastupa sa krajnje reakcionarnih pozicija.

  Kurdskom narodu, koji broji skoro trideset miliona, nije dozvoljeno od reakcionarnih režima Turske, Iraka, Irana i Sirije da ostvaruje osnovna nacionalna prava i pravo na samoopredeljenje. Borba kurdskog naroda za slobodu je dugotrajna, i sada se prvi put stvaraju uslovi da konačno Kurdi ostvare svoje nacionalne ciljeve. Stvaranje kurdske autonomije u Siriji u Rožavi je od istorijskog značaja za kurdski narod u procesu samooslobođenja. Započeti društveni procesi u Rožavi su istovremeno i jedini putokaz ostalim narodnim masama, da se oslobode reakcionarnih režima i okupacije imperijalista.
Pokušaji da se uguši autonomija Kurda u Rožavi od strane ISIL-a, uz potporu reakcionarnih režima je pokušaj da se prekine proces oslobođenja kurdskog naroda i speči da na prostoru Bliskog i Srednjeg Istoka ojača borba narodnih masa na nekim novim osnovama – antiimperijalisitičkim, antikapitalističkim i sa jasnim otklonom od verskog fanatizma.

  Podrška odbrani Rožave je podrška borbi za ravnopravnost svih naroda.

  Podrška borbi kurdskog naroda je podrška borbi protiv imperijalizma – protiv neprestanih zločina koei imperijalisti vrše nad ostalim narodima sveta.
Podržimo i borbu kurdskog naroda u Turskoj jer je to u interesu i svih balkanskih naroda, kako bi se slabila njihova zavisnost od imperijalizma. Time jačamo solidarnost balkanskih naroda, sprečavamo širenje međunacionalne mržnje i ponovne pokušaje imperijalista da se služe balkanskim narodima u njihovoj sve zaoštrenijoj međusobnoj borbi. Time dajemo i doprinos sprečavanju izbijanja novih sukoba na Balkanu.

  Slava velikoj borbi kurdskog naroda za slobodu i pravedniji svet!

  http://youtu.be/cx9ocbt5SKE