Stav PR – jul 2014

bilten-logo  Partija rada, kao i sve progresivne snage u svijetu, podržava pravednu borbu palestinskog naroda za svoje pravo na stvaranje sopstvene države i pravo da se oslobodi terora koje sprovodi režim Izrela.

  Pravo Izraela da egzistira kao država na sadašnjem prostoru, ne može biti povod da već decenijama teroriše narode na Bliskom Istoku. Ovo je posljedica samog karaktera režima u Izraelu, a još više što je on ništa drugo nego udarna pesnica američkog imperijalizma, koji tako brani svoje pljačkaške interese u tom dijelu svijeta. Ovaj najnoviji zločin nad Palestincima koji sprovodi izraelski režim je omogućen i politikom onih režima u tom regionu koji su postali direktni saveznici zapadnog imperijalizma.

  Riješenje palestinskog pitanja je jedino moguće slamanjem sadašnjeg režima u Izraelu, a to se neće dogoditi dokle god je američki imperijalizam u poziciji da vojno brani svoje pozicije na tom području. A može ih braniti samo stalnim izazivanjem ratova i neprestanim huškanjem i zavađanjem naroda jednih protiv drugih, odnosno izazivanjem građanskih ratova u okviru pojedinih država.

  Rješnje ovog problema je dakle u uništenje sadašnjeg režima u Izraelu i povlačenje izraelske države sa okupirane palestinske teritorije.

  Svjedoci smo da svaki pokušaj ozbiljnijih demonstracija protiv zločina nad palestinskim narodom sve više nailazi na odlučnu intervenciju režima, koji su dio ili saveznici zapadnog imperijalizma. Zabrane demonstracija i brutalni obračun sa demonstrantima je nešto što se podrazumijeva i sve će se više „podrazumijevati“. A osude izraelskog terora ce ići samo u onim granicama koje ne ugrožavaju poziciju zapadnog imperijalizma.

  Ono što zabrinjava je svakako i raprostranjena šutnja nad stradanjima drugih naroda. Tom šutnjom se postaje saučesnik ne samo režima, nego i terora koji on podržava ili sprovodi po svijetu. I ta šutnja se ne prekida samo izlaskom na ulice i demonstriranjem protiv zločina nad palestinskim i drugim narodima. Ta šutnja se prekida, i tako najbolje pomaže palestinskom i drugim potlačenim narodima u njihovom otporu, ako se stane u red istinskih boraca za rušenje diktature kapitala u sopstvenoj zemlji.