Stav PR – makedonsko nacionalno pitanje

makedonija01  Komunisti su prije skoro jednog vijeka zauzeli jasan stav u vezi makedonskog nacionalnog pitanja i osuđivali svaki pokušaj od strane bugarskih, grčkih i srpskih nacionalista da ospore postojanje makedonske nacije. Tako i danas osuđuju sve balkanske režime koji, u svom sluganskom odnosu prema imperijalistima, pokušavaju da ostvare i svoje male šovinističke interese na račun naroda Makedonije.

  Kao i svi ostali balkanski narodi i narod Makedonije trpi pod diktaturom kapitala koja gazi po pravima makedonskih, albanskih i drugih masa.

  Makedonija je jedna od najznačajnijih karika u balkanskom lancu protivrječnosti i nadmetanju imperijalističkih sila. Zato je internacionalistički i principijelan stav u vezi svih dešavanja u Makeodniji, prilika da se ojača ideja balkanskog pokreta otpora, koji jedino može spasiti balkanske narode od novog krvoprolića i osloboditi ih zavisnosti.

  Jedinstvo ravnopravnih naroda Makedonije može biti brana imperijalističkim planovima i aspiracijama susednih balkanskih režima. No, jedinstvo naroda Makedonije, i  jedinstvo balkanskih naroda se ne gradi na prikrivenom šovinizmu, niti diktatom imperijalista i stavljanjem pod NATO čizmu. Upravo obrnuto. Upravo su imperijalisti ti koji izazivaju i podstiču sukobe širom svijeta, pa tako i ovdje na Balkanu.

  Zato je i istorijska obaveza da se razbija svijest, da se balkanski narodi ne mogu oduprijeti imperijalnim silama. Dok se ta sluganska svijest ne porazi i protjera iz masa, a koju stalno podstiču imperijalisti i njihove marionete, balkanski narodi će biti samo sredstvo u njihovim rukama. Broj ubijenih, izbjeglih i razrušenih domova neće biti uopšte nešto bitno.

  Širenje svijesti u masama, da samo ujedinjeni i ravnopravni balkanski narodi se mogu osloboditi diktature kapitala i imperijalizma, osnovni je zadatak svake revolucionarne organizacije na Balkanu.   

  Za jedinstvo balkanskih naroda u otporu imperijalizmu!

  Balkanskim pokretom otpora!