Stav PR – Nezadovoljstvo masa i petokolonaši

protesti_sa_2014_02  Partija rada podržava sadašnje proteste nezadovoljnih masa protiv režima na prostorima bivše Jugoslavije. Sve one proteste protiv vlasti u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Podgorici, Skoplju, Prištini i svim drugim gradovima koji su izazvani ili su direktna posledica diktature kapitala, a koja sve bezobzirnije gazi sve osiromašenije i obesprvaljenije mase. I pripadnici Partije rada će dati svoj doprinos tim protestima zajedno sa svim antifašističkim i ljevičarskim organizacijama i grupama.

  No, Partija rada će vršiti agitaciju i propagandu među masama kako bi smanjila uticaj petokolonaša među njima, koji su direktni plaćenici, odnosno sledbenici politika imperijalista na prostoru Balkana, i koji naglo pojačavaju svoju međusobnu borbu za dominaciju. Takođe, Partija rada će vršiti propagandu u pravcu radikalizacije tih procesa, odnosno postavljanjem onih ciljeva koji su u stvarnom interesu mase, a ne kojima se zamagljuje suština njihovog nezadovoljstva i njihovog izlaska na ulice. Posebno propagandu protiv parcijalizacije opštih ciljeva i njihovog svođenja na banalnost, sa zahtjevima koji ne izlaze izvan okvira datog sistema, odnosno zadatih koordinata od samih imperijalista.

  Partija rada smatra da treba voditi propagandu u nezadovoljnim masama da se suprotstave, ne samo postojećim režimima, nego i da se zalažu za slobodu balkanskih naroda od imperijalizma, i da je ta borba neodvojiva, kao i da se odlučno udara po svim onima koji vonjaju petokolonaštvom.
Partija rada je davno istakla svoj osnovni cilj u borbi protiv diktature kapitala i imperijalističkog ropstva, a to je jačanje Balkanskog pokreta otpora. To je pokret koji će uspjeti da sintetizuje sve te oblike klasnog otpora i težnji balkanskih masa i udaljiti ih od nacionalnih i religijskih podjela podstaknutih od vladajuće klase, i ujedno razviti snažan osjećaj suprotstavljanju neokolonijalnom ropstvu. I taj pokret je već duboko prisutan u masama Balkana, samo treba stvoriti taj dovoljno snažan revolucionarni subjekat koji će znati da podstakne kako bi se oslobodila sva snaga pokreta.

  Partija takođe smatra da sadašnji protesti u ovom obliku su samo uvod u jačanje fašizacije postojećih režima, ma odakle ta fašizacija dolazi, sa “slobodarskog Zapada” ili “bratskog Istoka”.

  Ko ne postavlja za cilj rušenje diktature kapitala i borbu protiv imperijalizma – nek ne priča o borbi protiv sistema!

  U susret Balkanskom pokretu otpora!
  Jedino revolucionarnom borbom!