Stav PR – Očuvati mir na Balkanu!

  PR se od svog osnivanja zalagala za mir među jugoslovenskim narodima i poraz nacionalista koji su izazvali rat i strahote našim narodima.

  U sadašnjem istorijskom trenutku nijedan režim balkanskih zemalja, bez obzira na svoj sluganski položaj, nije u stanju da izazove novi rat jer za to nema snage, materijalnih resursa, niti su mase tih zemalja spremne da podrže bilo kakvu ratnu politiku. Međutim, pošto se sve balkanske zemlje nalaze pod svojevrsnim vidom okupacije od strane imperijalista, dominacijom NATO snaga, u dužničkom ropstvu od strane finansijskog multinacionalnog kapitala, što se nastavlja bespoštedna pljačka svake stope tih zemalja, i sama dilema – rat ili mir na tim prostorima – ne zavisi od balkanskih režima. Odgovor je u rukama najkrupnijih imperijalističkih moćnika i njihovih saveza. Oni znaju da paktiraju ali i najčešće da ratuju jedni protiv drugih preko leđa drugih naroda.

  Da li će biti rata na Balkanu?

  Stav PR je da je Treći svjetski rat već počeo, samo što nije dobio tu opštu vojnu formu. On se vodi propagandno, trgovnski, na najvišim finansijskim operacijama i vojno u regionalnim okvirima. Izbijanje ili prelivanje rata na Balkanu je istorijska neminovnost i dio širih procesa.

  PR smatra da je zadatak svih režima na Balkanu, bez obzira što su to neprijatelji balkanskim masama i koje treba nemilosrdno srušiti, da rade na očuvanju mira na Balkanu putem podsticanja zajedništva i saradnje među balkanskim narodima. Međutim, pošto su ti režimi u sluganskom položaju, oni neće činiti ništa ili skoro ništa da bi se oduprli diktatima imperijalista. Zato PR nema nikakve dileme u vezi rata na prostoru Balkana.

  PR jedino zabrinjava trenutno raspoloženje masa koje se ne osvrću na masovne pogibije, zločine i nesreće koje izazivaju imeprijalistički zlikovci, zabijajući glavu u pijesak, baveći se nekim sporednim stvarima, kao da to njih sjutra neće snaći.

  Rat će izbiti i balkanske mase trebaju da se organizuju. Ne da bi ga sada spriječile, jer to nisu trenutno u stanju, nego da vode borbu za mir – protiv imperijalističkog rata i za oslobođenje balkanskih naroda. Da odbiju da stanu pod neke pseudonacionalne barjake koje će razviti sluganski režimi. Da ne dozvole da budu uvučene da ratuju za interese imperijalnih centara moći, jer će cijena tog angažovanja biti visoka, previše visoka. I ma kako taj cilj otpora u ovom trenutku izgledao nemoguć, on će se ostvariti jer je u interesu tih masa koja će besmisleno i masovno ginuti za interese svjetskih zlikovaca. To je u interesu svih onih koji žele da sruše kapitalizam kao jedan svijet duboke nepravde, ekonomske neravnopravnosti, stalne neizvjesnosti i bijede, a prije svega ratova za njihove pljačkaške interese.

  Neće naša djeca ratovati i ginuti za njihove interese, dok njihova budu živjela u bogatstvu i obijesti!

  Balkanskim pokretom otpora!

  Balkan balkanskim narodima!