Stav PR – Solidarite!

  Svaki protest uperen protiv diktature kapitala zaslužuje ne samo verbalnu podršku, nego i preduzimanje aktivnosti da taj čin dobije na snazi. To znači – biti sa studentima kada su na ulici i traže svoja prava, biti ispred fabričkih kapija sa radnicima kada su u štrajku ili krenu na protest , sa seljacima na blokadi puteva, protiv predstavnika države kada krenu da primenjuju silu protiv građana bilo kojim povodom…

  Sadašnji znaci ponovnog buđenja klasne svesti i otpora u masama Srbije zalužuje posebnu pažnju zbog promenjinih regionalnih okolnosti i šireg značaja koju Srbija u ovom trenutku ima.

  Međutim, podrška svim ovim aktivnostima, da bi se ostvarila svrha borbe protiv diktature kapitala mora uzeti u obzir i činjenicu da se svaki opravadni čin otpora nastoji iskoristi upravo za interese te iste diktature i raznih imperijalista. To se čini preko potkupljenih vrhova sindikata, preuzimanjem bunta od strane poslatih i obučenih “lidera”, pretnjama i zastrašivanjem najhrabrijih i najupornijih u tim protestima, medijskom harangom, lansiranjem lažnim vesti ili prećutkivanjem zbivanja, potsicanjem podela među “pobunjenim” itd.

  Stav PR da taktika “pobunjenih” mora nastojati razbijati uske okvire samog protesta – a to se postiže ne dizanjem zahteva protesta na neki viši politički nivo, jer za to trenutno nema uslova, nego nastojenjem da se uključi što širi krug u podršku protestu, bez obzira na njihovo opredeljenja, zanimanje itd. Da pojedinačni klasni protesti dobiju na masovnosti, a posebno podsticati da se broj protesta u vrlo kratkom period naglo poveća.

  Time bi se potvrdio i stav PR iznesen tokom masovnih protesta nakon izbora, da se u Srbiji stvara nova situacija – da je klasna svest počela jačati i da Srbija više ne može biti ista kakva je bila u proteklom periodu.

  Istovremeno PR osujeđuje svaki podanički pokušaj stavljanja svakog oblika bunta pred nekakvu arbitražu moćnika Srbije, pred arbitržu tih istih koji su doveli te mase u položaj zbog čega su i krenuli u otpor.

  Napadati vrhove sindikata kao sluge sistema i preuzimati inicijativu u pobunjenim radničkim masama, i ne dozovoliti mešetaranje u svim drugim oblicima otpora je zadatak koji trenutno stoji pred onima koji su se oprdelili za rušenje diktature kapitala.

  Podrška štrajkačima Srbije!

  Solidarni sa svima koji pružaju otpor diktaturi kapitala i imperijalnom ropstvu!

  Rušiti diktaturu kapitala!