Stav PR – Srbija u raljama imperijalista

  Tenzije koje  se dižu oko predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji su samo znak koliko je i ova balkanska zemlja u zavisnosti od imperijalnih sukobljavanja, i da ne govorimo o marionetskom statusu njihovih režima. Ovi izbori kao prethodni u Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Kosovu, Bugarskoj…, govore nam da su sve balkanske zemlje stavljene u kolonijalni položaj, ali i da pokušavaju na razne načine, pre svega sluganstvom, da sačuvaju svoje male nacionalne interese.

  Marionetski režimi su razapeti između služenja imperijalistima, udovoljavanju njihovim sve većim prohtevima i potreba vladajuće klike da omogući sebi deo kolača u opštoj pljački obespravljenih masa, odnosno da se održe što duže na vlasti.

  Istovremeno smo i svedoci da ti izbori ništa ne rešavaju u postojećem odnosu političkih, odnosno klasnih snaga i položaju obespravljenih masa. Naprotiv, izborima su se kriza i tenzije u navedenim zemljama samo produbljavale. Tako će biti i u Srbiji. Izbori će samo zaoštriti političku krizu, jer stabilnost Srbije i Balkana je u direktnoj zavisnosti od odnosa najmoćnijih imperijalista, pre svega Rusije, SAD i EU, a ti odnosi ne idu ka smirivanju već eskalaciji sukoba, i izbori su samo sredstvo međusobne bobre zaštitnika diktature kapitala.

  Upravo iz osnovne potrebe da se suprotstavi diktaturi kapitala i ostvari mir na Balkanu, a to se ostvaruje suprotstavljanjem imperijalistima i njihovim slugama, proizilazi i stav PR u vezi predstojećih izbora – Glasaj na ulici!  Pod tim sloganom se mogu mobilisati mase da biju svoje  bitke. Od potrebe da Srbija ne bude u raljama NATO imperijalista ili neki ruski privezak, preko potrebe da se obračuna sa sopstvenim fašizmom i šovinizmom i da se ustane protiv diktature kapitala, pljačke i poniženja, grade se neki novi istorijski mostovi. Gradi se mogućnost da mase počnu da ozbiljnije biju klasne bitke.

  Izlaskom naroda na ulice u Srbiji, neovisno od samih izbora, uprkos samim izborima i protivu samih izbora, uzrokovano bilo kojim valjanim razlogom, trasira se put za jednu drugu Srbiju i šalje jasan signal ostalim balkanskim masama da je Srbija spremna da bude deo opšte pobune balkanskih masa.

  Dolazi vreme kada se Srbija može i nečim ponositi i biti uzor ostalim narodima, zahvaljujući, pre svega, pobuni poniženih, osiromašenih i samosvesnih masa.Taj zadatak masa u Srbiji proizilazi iz činjenice da je jedna zločinačka i imperijalna Srbija bila opravdano prikovana na tom istorijskom stubu srama.

  PR će činiti sve da zaživi u masama njen slogan : “Glasaj na ulici!