Ukrajina, Balkan i ljevica

ukrajina_balkan_levica_01  Sukob zapadnog i ruskog imperijalizma na teritoriji Ukrajine, pobuna ukrajinskog i ruskog naroda, sa svim svojim posljedicama opredijeljuju ponašanje političkih snaga, ne samo u Evropi nego i šire. Ovo se dešava zbog najprostije činjenice – na teritoriji Ukrajine se sukobljavaju najmoćnije imperijalističke sile. 

  Od kakvog je značaja situacija u Ukrajini za Balkan?

  Posljedice širih sukoba su svakako nesagledive, ali u ovom trenutku situacija u Ukrajini ima značaj za Balkan samo u smislu ko će se, na kraju, svrstati na čiju stranu.I već sada su uočljive konture podjela i svrstavanja uz određeni imperijalizam.

  No, da bi našli približan odgovor na prethodno pitanje, mora se prvo sagledati gdje je trenutno Balkan u geopolitičkom smislu. Reklo bi se da Balkan trenutno ne igra neku značajnu ulogu, jer je zapadni imperijalizam ostvario ključne ciljeve. Prvo, sa svojom vojskom je zaposeo značajne tačke na Balkanu, i postavio maronetske režime u balkanskim državama. Dalje, stavio je bankarski i finansijski sistem pod svoju kontrolu i vodi borbu da istisne pozicije ruskog imperijalizma u energetskom sektoru.

  Zapadni imperijalizam je došao na korak do svog cilja – vojno zaokruženje Balkana, uključivanjem Crne Gore i Srbije u NATO pakt i eleminisanje energetskog monopola ruskog imperijalizma. 

  Ruski imperijalizam je trenutno u defanzivi na Balkanu i pokušava preko energetske zavisnosti zemalja Balkana ojačati svoj uticaj.

  No, otkud tolika zabrinutost zapadnih imperijalista kada su već ostvarili značajne ciljeve?

  Situacija nije nimalo jednostavna. Zapadni imperijalizam svoje pozicije na globalnom nivou pokušava grčevito održati vojnom silom i izazivanjem konflikata.Situacija na globalnom planu po zapadni imperijalizam u vojnom, ekonomskom i političkom smislu se mijenja iz dana u dan, i za zapadni imperijalizam je sve zabrinjavajuća. Ukoliko zapadni imperijalisti izgube u Ukrajini, a već su zaustavljeni u pogledu Sirije i Irana, a i zbog situacije u samoj Evropi, stvaraju se uslovi da antiimperijalističko raspoloženje masa pocijepa pozicije zapadnog imperijalizma u Evropi. Neučvršćeni Balkan sa svojim nacionalnim i klasnim protivrječnostima je tačka od koje prijeti opasnost po opstanak zapadnog imperijalizma u Evropi. Dovoljno je pogledati trenutnu situaciju: Srbija u kojoj nikako da učvrste svoje pozicije do kraja, gibanje u albanskom narodu; problemi sa Bugarskom i njenoj pokušaju da sjedi na „dvije stolice“; nestabilnost Grčke i u zadnje vrijeme problemi sa Turskom i njene apsiracije da se osloni i na druge imperijaliste i postane regionalna sila. Posebno je tu nepoznanica BiH, koja sa svojim klasnim pitanjem može biti ona iskra koja će zapaliti Balkan. Zato se zapadnim imperijalistima žuri i čini ih nervoznim. I zato se trude da što prije uključe Crnu Goru u NATO pakt, jer se time otvara mogućnost da se i Srbija lakše „upakuje“.

  Po pitanju Ukrajine tzv. ljevica Balkana zauzima različitu poziciju – dok su jedni sa svojim poznatim socijal-šovinističkim pozicijama otvoreno stali uz ruske imperijaliste, dotle su drugi sa svojih reformističkih, malograđanskih i anarhističkih pozicija zauzeli uglavnom poziciju glasnogovornika i petokolonaša zapadnih imperijalista. Revolucionarna ljevica je jasno zauzela stav protiv zapadnog i ruskog imeprijalizma i za njihov poraz na teritoriji Ukrajine – za pretvaranje imperijalističkog sukoba (rata) u klasni rat.

  Događaji u Ukrajini su prilika za balkansku ljevicu da osmisli svoju jasnu strategiju, ali i jasnu diferencijaciju među sobom. Glavni neprijatelj balkanskih naroda je svakako NATO imperijalizam, ali ne u ime ruskog imperijalizma, već u ime toga da Balkan pripada balkanskim narodima.

  Zato je borba protiv približavanja Crne Gore i Srbije NATO-u prvenstveni zadatak revolucionarne ljevice, kao i širenje antiimperijalističkog raspoloženja u masama. Svakako da i klasna borba masa, posebno u BiH, može biti ta iskra koja će antimperijalističkom pokretu dati novu dimenziju. Mase već shvataju da je prisustvo NATO pakta na njihovoj teritoriji u službi zaštite pljačkaškog kapitalističkog poretka koji ih svakim danom čini siromašnijim i neslobodnijim.

  Za oslobođenje od NATO okupatora! 
  Smrt diktaturi kapitala! 
  Za zajednicu balkanskih naroda!